2010-03-22

Varškės pyragas

Mane tiesiog užgriuvo įvairių darbų, planų ir pramogų lavina. Ir kol visko nesudėsiu į vietas ir neįsitikinsiu, kad man liks ir pora arbatos pertraukėlių tol nenurimsiu.
O kolkas sugebu rasti laiko net ir nerealiajam varškės pyragui. Šį išraiškingą ponulį galima pristatyti kaip vieną iš didžiausių favoritų mano virtuvėje. Receptas sumedžiotas superinių mamų tinklapyje ir yra palaimintas visų kas ragavo šį kūrinį.
Geriausia draugė net kaip gimtadienio dovaną užsisakė varškės pyragą.:D

Reikės:

Ttešlai:
250 g miltų
100 g cukraus
žiupsnelis druskos
125 g šalto sviesto

Įdarui:
500 g varškės
1 valg. š krakmolo
100 g cukraus
3 kiaušiniai
200 ml grietinėlės


Gaminimo eiga:

Miltus suminkyti su cukrumi, druska, sviestu ir 2 – 4 v. š. ledinio vandens. Padėti į šaldytuvą 1 val.
Atskirti kiaušinių trynius ir baltymus.
Varškę išplakti su grietinėle, krakmolu, cukrumi ir tryniais. Baltymus atskirai išplakti iki standumo. Į varškės masę atsargiai įmaišyti baltymus.
26 cm skersmens kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, ištepti riebalais. Tešlą iškočioti ir iškloti formos dugną bei sieneles. Ant tešlos supilti varškės masę, išlyginti paviršių.
Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje ant apatinės lentynos 1 val. ir 15 min.


Viktorijos biskvitinis pyragas

Ši savaitė startavo puikiai. Tai įtakojo geras oras, nes geras oras = gera nuotaika. Dienos ilgėja, vis daugiau laiko norisi praleisti lauke, o ne namie. Gaila tik kad mano šuo sunkiai serga, ir aš negaliu išeiti su juo pasiblaškyti po atgimstančią gamtą... Bet aš optimistiškai nusiteikus ir tikiuosi, kad viskas bus gerai:)
O dabar apie šį nuostabų pyragą. Pristatau jums: Viktorijos biskvitinis pyragas, kurį pamilau po pirmo kąsnio. Šį pyragą dažnai matydavau parduotuvėse Didžiojoje Britanijoje. Ten jis mėgstamas, gerbiamas ir jo galima rasti visur. Lietuvoje neteko aptikti šio gardumyno. Beje, nepaisant to, kad man šis pyragas daugybę kartų buvo ranka pasiekiamas, aš jo taip ir neparagavau iki to momento kol pati neišsikepiau. Dabar žinau: kai vėl nuvyksiu į UK pirmas mano pirkinys bus "Victoria Sponge Cake". Nekantrauju kada galėsiu sulyginti saviškį su originaliuoju anglišku variantu.:)

Reikės:

175 g. sviesto
175 g. cukraus pudros
175 g. miltų
3 kiaušiniai
½ arb. š. kepimo miltelių
8 valg. š. braškių uogienės
150 ml. plakamosios grietinėlės


Gaminimo eiga:


Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
Sviestą supjaustome kubeliais ir išplakame su cukraus pudra iki kreminės konsistencijos.
Po vieną, maišant įmušti kiaušinius.
Maišant pilti miltus sumaišytus su kepimo milteliais.
Masę supilti į kepimo formą, išteptą riebalais.
Kepti 200oC temp. apie 30-40 min, arba kol įkišus į biskvitą peilį jis bus sausas.
Iškepusį biskvitą palikti atvėsti.
Išimti iš kepimo formos ir perpjauti biskvitą per pusę.
Išplakti grietinėlę.
Ant apatinės torto dalies dėti braškių uogienę, ant uogienės plaktą grietinėlę.
Užvošti viršutinę dalį.
Apibarstyti cukraus pudra.


Skanaus!

2010-03-21

Baltos duonos apkepas

Jau trečias įrašas mano bloge pusryčių tema... Atrodytų lyg aš vien pusryčiais gyva... Ištikrųjų tai ne. Tiesiog mano pietūs yra vėlyvi ir dažniausiai ne pačios gaminti. Prisižadėjau sau, kad kai turėsiu laiko (na gerai, kai turėsiu noro) būtinai pradėsiu talpinti ir kitokio tipo receptus, nes nenoriu jų įžeisti.:) Turbūt paskutiniai mano žaidimai su nesalžiu ir necukruotu maistu buvo vasarą. Daug teko išbandyti. Tik gaila, kad tada dar blog'o nekūriau...
O penktadienį... uoj atsiprašau šeštadienį... (Tos sumaišytos ne/darbo dienos!) Pradžiuginau save puikiuoju baltos duonos apkepu. Jo sąnaudos tikrai nedidelės. Puikiai tiks truputį pastovėjęs batonas. Man jis patinka, nes galima valgyti ir karštą ir šaltą, todėl valgiau jį dvejus pusryčius. Beje aš viską padarau iš vakaro ir palieku šaldytuve, o ryte įmetu į įkaitintą orkaitę ir kol susiruošiu, nuostabių pusryčių kvapas pasklindęs po visus namus kviečia mane prie stalo.:)

Reikės:

3 kiaušinių
250 g. baltos duonos (batono)
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. cinamono
½ puodelio razinų (jei jūsų skonio receptoriai jas toleruoja:)
¾ puodelio cukraus
2 puodeliai pieno

Gaminimo eiga:


Kiaušinius paplakame ir į juos supilame pieną.
Sudedame muskatą, cinamoną, cukrų.
Gerai viską išplakame ir suberiame razinas.
Kepimo indą ištepame sviestu ir jame glaustai sudėliojame batoną.
Užpilame batoną pieno plakiniu.
Paliekame pastovėti apie 30 min. (kaip minėjau, aš, palieku stovėti per naktį, jeigu noriu mėgautis karštais pusryčiais ryte)
Prieš dedant į orkaitę paspaudžiame duoną, kad ji būtų apsemta.
Kepti 150oC temp apie 45 min.


Skanaus!

2010-03-14

Blyneliai

Paskutiniai ilgojo savaitgalio pusryčiai ir įžanga į ilgąją darbo savaitę... Mane išmuša iš ritmo tokie dalykai. Jau geriau įprastos 5 darbo ir 2 išeiginės dienos. O dabar 6 dienos iš eilės mokykloje:(... Na bet kaip nors ištversiu. Svarbiausia yra nusiteikimas.
Tiesiog man labai liūdna ir apmaudu, nes aš taip puikiai leidau šį savaitgalį. O dabar jau viskas baigėsi. Ir aš taip visą savo gyvenimą 'gedžiu' to kas praėjo...
Na, bet iš kitos pusės: kiek gražaus dar manęs laukia...
O šiandien vėl pusryčiams - blynai. Ir nieko čia keisto, nes blynų variacijų - nesuskaičiuojama gausybė. O man norisi viską išbandyti. Šie blyneliai yra puikūs tuo, kad jų recepto proporcijos labai lengvai įsimenamos, nereikia naudoti virtuvinių svarstyklių ir jokių riebalų! Aš juos vadinu amerikietiškais blyneliais, nes dažniausiai būtent tokius tenka matyti ant amerikiečių pusryčių stalo filmuose.:)

Reikės:


1 stiklinė miltų
1 valg. š. cukraus
1 arn. š. kepimo miltelių
½ arb. š. sodos
žiupsnelis druskos
1 stiklinė pieno
1 kiaušinis
2 valg. š. išlydyto sviesto


Gaminimo eiga:


Persijotus miltus sumaišome su visais kitais sausais ingredientais.
Įpilame pieną ir gerai išmaišome.
Įdedame paplaktą kiaušinį ir supilame sviestą.
Gerai viską išmaišome, kad neliktų gumulėlių.
Ant įkaitintos keptuvės dideliu šaukštu pilame tešlą.
Kai kepamo blynelio viršus pradeda 'korėtis' apverčiame.
Valgome su kuo tik norime. Aš pasirinkau tradicinį variantą: skystas medus su sviestu.


Skanaus!

2010-03-13

Orkaitėje keptas blynas

Na ir rytelis šiandien... Kai atsibudau snigo, dabar lašnoja nuo stogų... Su drauge susitariau eiti pasivaikščioti po parką, todėl nusprendžiau gerai prisikirsti ir nusiteikiau gerai praleisti dieną.
O, pusryčiai, pusryčiai - kas gali būti nuostabiau? Man - niekas! Rytas man pas nuostabiausias paros metas, o ypatingai tada kai saulės spindulys pabučiuoja man skruostą (niekad nenuleidžiu žaliuzių) ir aš suprantu, kad šiandien šeštadienis, pavasaris ir tai dar viena nauja diena mano gyvenime...
Šiandien pradžiuginau save vienu labai puikiu patiekalu, kurį jau buvau kažkada išbandžiusi ir kuris mane sužavėjo savo paprastumu. Tai vokiškas (gal pasirodys keista, bet mane tiesiog varo iš proto viskas kas vokiška) orkaitėje keptas blynas. Jį paruošti yra ne ką sunkiau nei išsivirti kiaušinį, tačiau koooks jis skanus!!! O ypatingai su grietine ir uogiene, ar kuo tik norite...

Reikės:

½ stiklinės miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
3 gerai išplakti kiaušiniai
½ stiklinės pieno
2 valg. š. išlydyto sviesto
žiupsnelis druskos
cukraus pudros apibarstymui


Gaminimo eiga:

Įjungti orkaitę, 200oC temp.
Į kiaušinius supilti persijotus miltus su kepimo milteliais ir gerai išmaišyti. Įdėti druskos, įpilti pieno ir sviesto ir vėlo gerai išmaišyti.
Masę supilti į didele kepimo formą (nes ji laaabai pūsis) ir pašauti į orkaitę 20-imčiai minučių.
Išėmus apibarstyti cukraus pudra.


Skanaus!

2010-03-07

Ryžių pudingas

Savaitgaliui besibaigiant norisi kažko kas leistų atsipalaiduoti ir nuteiktų naujos savaitės pradžiai. Šįkart tai buvo senasis gerasis ryžių pudingas (old-fashioned). Užtrukau vos kelias minutes, nes viską už mane atliko duonkepės funkcija "desserts", bet ir be jos galima puikiai apsieiti. Pudingas tiesiog nerealus! Negaliu sustoti valgiusi...:) Beje, kaip desertas jis yra gan sveikas, įeina geri produktai, išskyrus cukrų:) Ech einu įsidėsiu paskutinį gabaliuką... ...kurį norėjau pasilikti rytdienos pusryčiams... Juk jį galima valgyti ir karštą ir šaltą ir šiltą...

Reikės:

3 kiaušinių
1 ¾ puodelio pieno
1 ½ puodelio ryžių
½ puodelio cukraus
½ puodelio razinų (jeigu norite žinoma, nes aš tai ne:)
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 arb. š. cinamono

Gaminimo eiga:

Sudėti visus ingredientus į dubenį ir išmaišyti.
Supilti masę į kepimo formą.
Kepti 150oC temp. apie 1,5 val

Skanaus!

P.S. Vienas puodelis – 240 ml

2010-03-02

Biscotti

Kai namai pakvimpa kepančiais kepiniais aš pradedu beprotiškai džiaugtis gyvenimu. Kai ištraukiu iš orkaitės pyragą, sausainius, bandeles... mano širdis apsąla... Riekiant karštą duoną net rankos sudreba iš džiaugsmo. Joks pirktinis gaminys (dažniausiai) neprilygsta naminiam, kurio sudėtį mes galime koreguoti pagal poreikius ir į kurį visą savo 'širdį' sudėjom... Šįkart tai buvo itališki sausainiai (lietuviai greičiau pavadintų džiūvėsėliais) - biscotti. Šiandien jie man puikiai tiko prie popietinės espresso.

Reikės:

260 g. miltų
1/2 arb. š. migdolų esencijos
3 kiaušiniai
130 g. cukraus pudros
žiupsnelis druskos
5 g. kepimo miltelių
250 g. įvairių džiovintų vaisių ir/ar riešutų

Gaminimo eiga:

Kiaušinius gerai išplakame, įpilame migdolų esencijos, įberiam druskos.
Po truputį įmaišome cukraus pudrą ir dar paplakame.
Pilame persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir gerai išmaišome.
Sudedame vaisius ir/ar riešutus, išmaišome.
Dedame ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos ir suformuojame plokčią, keturkampį kepalą.
Kepame orkaitëje apie 1 valandą 150oC temp.
Išimti iš orkaitės ir kelias minutes palikti atvėsti.
Suraikyti ir sudėjus į skardą apkepinti orkaitėjė iš abiejų pusių po dešimt minučių.


Skanaus!