2009-11-25

Lietuviškas vyniotinis su aguonomis

Vakar vakare supratau, kad iki Kalėdų liko lygiai mėnesis. Žinant kaip greitai bėga laikas tai yra labai mažai. Kūčios, Kalėdos, Naujieji metai - nuostabiausias laikas metuose. Visada laukiu šių švenčių. Ypatingai Kūčių, kai už lango siaučia pūga, o visi namiškiai sėdi prie stalo su 12 patiekalų, tik kartais tuos dvylika pakeičia 24... Šiais metais nusprendėme neperžengti skaičiaus 12, tad jau pasidariau mažą patiekalų planelį. Pasiskirsčiau darbais su močiute, kas žuvį kepa, o kas pyragus... :) Gal ir per anksti pradėjom planuoti, bet aš noriu prieš šventę parepetuoti visus numatytus patiekalus. :)
Pirmąją mano repeticija tapo tradicinis lietuvių vyniotinis su aguonomis. Jis yra vienas iš pagrindinių lietuviško Kūčių stalo akcentų. Apart mūsų šią gėrybę dar kepa kroatai ir lenkai.
Sėkmė šį karta mane truputėlį primiršo ir pyragas pakankamai neiškilo, bet aš greitai suradau to priežastį ir užskaitau šią repeticiją visai pavykusia. Be to vienas iš trijų vyniotinių jau beveik sudorotas...:)
Recepto šeimininkas: http://www.bernardinai.lt

Reikės:

Tešlai:
500 g miltų
0,5 stiklinės cukraus
3-4 kiaušinių; 50 g mielių
¾ stiklinės pieno
200 g sviesto (iš vakaro išimto iš šaldytuvo)
kvapų esencijos (bet kokios)
pusės citrinos sulčių

Aguonų masei:
500 g aguonų
200 g sviesto
4 kiaušinių
1 stiklinės cukraus
migdolų esencijos
200 g riešutų ir džiovintų vaisių


Gaminimo eiga:


Aguonas užplikyti verdančiu vandeniu ir palikti per naktį, kad išbrinktų. Kitą dieną nukošti per sietelį ir tris kartus permalti mėsmale.
Kiaušinius trinti su cukrumi, kol masė pasidarys puri. Sviestą ištirpinti priekaistuvyje, įlašinti esencijos, sudėti maltas aguonas, išmaišyti ir truputį pakaitinus nukelti nuo ugnies. Kai masė atvės, sudėti ištrintus kaišinius, riešutus, džiovintus vaisius ir viską išmaišyti. Aguonų masė paruošta.

Paruošti tešlą: į pusę stiklinės miltų sudėti sutrupintas mieles, įberti šaukštelį cukraus, užpilti kelis šaukštus šilto pieno, išmaišyti ir 15-20 min. palikti, kad pakiltų.

Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių ir truputį paplakus atidėti į šalį, o trynius gerai išsukti su cukrumi. Į trynių masę, visą laiką sukant, plona srovele supilti likusį šiltą pieną. Indą su tryniais įstatyti į garų vonelę ir plakti, kol masė sutirštės ir pasidarys puri.
Tada įlašinti esencijos ir supilti citrinos sultis. Į trynių masę po truputį sudėti likusius miltus, supilti pakilusį įmaišalą ir užminkyti tešlą. Baigiant minkyti sudėti minkštą sviestą.

Tešlą apibarstyti miltais, pridengti rankšluosčiu ir pastatyti šiltai, kad pakiltų. Pakilusią tešlą padalyti į 3-4 dalis, iš kiekvienos iškočioti po lakštą ir aptepti jį baltymais, paskui mentele ar šaukštu – paruošta aguonų mase.

Lakštus suvynioti. Vyniotinius sudėti į margarinu išteptas pailgas kekso formas ir palikti, kad pakiltų. Prieš dedant į orkaitę vyniotinius aptepti kiaušinio baltymu ir įbesti po du neilgus medinius pagaliukus (per skylutes išeis oras, tuomet kepdami vyniotiniai nesuskilinės).
Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes.

Skanaus!

5 komentarai:

  1. Galingas toks vyniotinis.:) Atrodo labai skaniai! Įtariu, kad ir ant mano stalo toks dalykas puikuosis.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kažkaip kalėdos be aguonų - ne kalėdos. Na, čia gal labiau kūčioms tinka (tik jau kitam pavidale), bet vis tiek :) Vyniotinio, deja, iškepti nespėjau... Bet ateities planuose yra :>

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dariau šį pyragą vakar. Sumaišius visus tešlos produktus gavosi sviestinė mielinė tešla iš kurios vargu ar galėtų gautis koksnors pyragas, nes mano akimis arba sviesto turėjo būt mažiau arba miltų daugiau. Taigi įdėjus į tešlą ne 0,5 kg, o 0,8 kg miltų buvo galima kažko tikėtis. Nepaisant nesklandumų pyragas gavosi labai skanus, toks panašus į mūsų perkamą šimtalapį.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žalia Varna, aš irgi neįsivaizduoju Kalėdinio laikotarpio be aguonų...:)

    Karolina, labai apmaudu, kad taip gavosi, bet ir keista, nes aš pagal šį receptą jau du kartus gaminau ir abu kartus gavosi puikiai. Buvo išgirtas svečių ir namiškių... Bet kulinarijoje neįdomu būtų jeigu viską darytumėme pagal receptą, nė žingsnelio nenutoldami. Todėl pagirtina, kad nepasimetei situacijoje, o svarbiausia - rezultatas. ;)

    AtsakytiPanaikinti