2010-05-31

Paprastas obuolių pyragas

Vakar buvo mano močiutės Gimtadienis. Ji paprašė iškepti pyragą. Žinoma, galėjau pagaminti kažką šventiškesnio nei obuolių pyragas, tačiau žinant kaip jį mėgsta senelis ir kaip paprastai ir be rūpesčių jis transportuojamas nusprendžiau kepti jį. Šis pyragas yra nuostabus tuo, kad dar nė karto nėra man nepavykęs, o aš jį gaminau jau daugiau nei dešimtį sykių. Receptas paimtas iš dansukker lankstinuko. Svečių jis buvo greitai sudorotas ir nurungė pirktinį medaus tortą. :) Šiaip atšventėme labai linksmai ir gražiai. Visi džiaugėsi puikiu oru, žydinčiom gėlėm ir skaniu maistu.
Šį pyragą paruošti užima labai mažai laiko ir sąnaudų. Beje, tai buvo pirmasis mano obuolių pyragas. :) Pirmą kartą dariau jį kekso formoje (nes tik ją teturėjau), labai bijojau, o rezultatas buvo patižęs, nes forma visiškai nepritaikyta tokiam pyragui, bet dievaži jis vistiek buvo velniškai skanus... :D

formai
Reikės:


200 g. sviesto
270 g. cukraus
2 kiaušiniai
360 g. miltų
3 arb. š. kepimo miltelių
2 arb. š. vanilinio cukraus

4 dideli rūgštūs obuoliai
90 g. cukraus
100 ml. vandens

1 arb. š. cukraus pudros
1 arb. š. cinamono


Gaminimo eiga:

Sviestą išsukti su cukrumi, įmušti kiaušinį.
Į šią masę persijoti miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų.
3/4 tešlos iškloti kepimo formą, o likusią padėti į šalį.
Obuolius nulupti, pašalinti sėklalizdžius ir supjaustyti skiltelėmis.
Į puodą supilti vandenį, jame ištirpinti cukrų ir suberti obuolius.
Troškinti kol obuoliai suminkštės.
Gautą obuolių masę supilti į tešla išklotą kepimo formą.
Ant viršaus uždėti likusią tešlą (galima kočioti juosteles, užtarkuoti ar pan.)
Kepti 175° C orkaitėje apie 30 min.
Ant atvėsusio pyrago užbarstyti cukraus pudros ir cinamono mišinį.


Skanaus!

2010-05-30

Shortbread'ai

Prisimenu, kai tik sukūriau savo blogą, rašiau viską tik sau, užslapstinau. Vėliau padariau jį viešą, tačiau niekam nieko nesakiau. Galų gale išdrįsau apie jį pasakyti artimiems žmonėms, paskelbiau porą receptų "52 skaniose savaitėse". Tačiau man galvoje vistiek kvirbėjo mintis, kad niekas jo neskaito. Viskas paaiškėjo tik tuomet kai įsidėjau "flag counter'į" ir pamačiau, kad visgi čia užsuka žmonės. Nežinau ką jie čia veikia: skaito, pažiūri nuotraukas, bando receptus. Tačiau man smagu, kad bent akį užmeta. :) Prieš kelias savaites sukūriau savo blogo feisbukinį variantą. Kol kas esu juo nusivylusi, nes įstojo tik draugai. Kaip bebūtų, aš jau nebesijaučiu tokia vieniša šiame puslapyje ir tuo džiaugiuosi. :)
Vakar nusprendžiau pasigaminti pačių skaniausių sausainių - shortbreadų. Tai tradiciniai škotiški sausainiai, kurių apstu tiek Škotijoje tiek visoje Didžiojoje Britanijoje. Lietuvoje jų galima įsigyti "Marks & Spencer" parduotuvėje (g9). Apibūdinti juos man yra persunku... Jie tirpsta burnoje, jie saldūs, birūs ir tiesiog tobuli! Jei dar neragavote tikrai siūlau pabandyti. Juoba, kad pasigaminsite juos greičiau, nei nuvažiuosite į "M&S". Receptas paimtas iš allrecipes.com

25x17 dydžio formai
Reikės:


1 1/2 puodelio miltų
1/3 puodelio cukraus
170 g. sviesto (šalto, supjaustyto kubeliais)

Gaminimo eiga:

Visus ingridientus sumaišyti (geriausia tai padaryti virtuviniame kombaine).
Kepimo formą ištepti riebalais ir iškloti tešla.
Kepti 180º C temp. orkaitėje apie 40 min., arba kol pagels.
Išėmus formą apvožti (masė iškris) ir truputį atvėsinti.
Supjaustyti norimo dydžio sausainėlius.


Skanaus!

2010-05-29

Granola

Negaliu patikėti - man jau atostogos. Vasaros atostogos! O tai reiškia, kad prieš akis nauji nuotykiai, kelionės ir džiaugsmai. Taip seniai laukiau šios dienos, o kai ji pagaliau atėjo man pasidarė kažkaip nelabai linksma... O taip yra dėl to, kad antradienį lietuvių kalbos kalbėjimo egzaminas. Eiti ar neiti?.. Niekaip negaliu apsispręsti... Kol kas esu nusprendusi neiti, bet tikrasis atsakymas paaiškės vėliau. :)
Kaip bebūtų, bet atostogos jau prasidėjo ir ne bet kaip, o dubenėliu nuostabiosios granolos su pienu. Ankščiau darydavau granolą keptuvėje, tačiau pripažinsiu, kad skanesnė ji gaunasi kai gaminama orkaitėje. Tai ne tik labai labai skanus, bet ir sveikas produktas. Be viso to, gaunasi daug pigiau nei pirkti parduotuvėje, o dėti galime ką norime, durys fantazijai plačiai atvertos. :)

keliems žmonėms papusryčiauti
Reikės:

300 g. avižinių dribsnių
100 g. kokoso drožlių
80 g. džiovintų bananų traškučių (pasmulkinti)
50 g. skaldytų migdolų
30 g. razinų

100 g. sviesto
100 g. cukraus
3 valg. š. medaus
1 arb. š. cinamono
1 arb. š. vanilinio cukraus
¼ arb. š. imbiero miltelių

Gaminimo eiga:

Dideliame dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, kokoso drožles, bananų traškučius, migdolus ir razinas.
Puode išttirpiname sviestą, medų, suberiame cukrų, cinamoną, imbierą, vanilinį cukrų.
Skystą masę pilame ant sauso mišinio ir gerai išmaišome.
Ant dviejų, sviestiniu popieriumi išklotų skardų paskirstome masę.
Kepti 170ºC orkaitėje ~15-25 min. labai atidžiai prižiūrint ir nuolat pamaišant (nes tikrai labai greit gali sudegti).


Skanaus!

2010-05-26

Karštas šokoladas

Šiandien buvau Užupio gimnazijoje į kurią jau koks mėnesis svajoju pereiti, tačiau paaiškėjo, kad mano norams nelemta išsipildyti. Deja. Pasiūlė man pereiti į Salomėjos Nėries gimnaziją, tačiau ten irgi visokios atrankos ir pan., o man norisi konkretumo. Pakeliui namo, man pasidarė labai liūdna, nes aš supratau, kad myliu savo klasę, kiekvieną nušiurusią kertę, aprašytą suolą, girgždančią kėdę, langus, pro kurios vėjas švilpia ir bendraklasius, nuo kurių kartais skauda galvą... Manyje vyksta kova, tarp noro atrasti kažką naujo, ir noro ir toliau sėsliai gyventi. Galų gale, gyvenimas toks ilgas ir problemos, kurios dabar kvaršina man galvą kada nors išblanks tarp tikrų, gyvenimiškų bėdų.
Visą dieną svajojau, kaip grįšiu namo, pasidarysiu karšto šokolado ir žiūrėsiu "Draugus". Šis akcentas ir buvo pats geriausias šią dieną. O dabar puolu prie kompiuterio, ir vėl naujos mokyklos paieškos. Pavargau.

1 puodeliui
Reikės:


75 g. juodojo šokolado
250 ml. pieno
1 kiaušinio trynys
25 ml plaktos grietinėlės


Gaminimo eiga:

Šokoladą sulaužome į gabalėlius.
Į puodą įpilame šiek tiek vandens ir užverdame.
Į verdantį vandenį įdedame kitą karčiui atsparų indą (kurį vėliau būtų lengva išimti nenusideginant) ir sudedame į jį šokoladą.
Kai šokoladas ištirpsta, supilame pieną ir kelias minutes pakaitiname, kol šokoladas išsimaišys.
Palikti atvėsti.
Kai atvės įdedame trynį ir išmaišome.
Vėl pakaitiname apie dvi minutes, prižiūrint, kad neužvirtų.
Išpilame šokoladą į puodelį ir uždedame plaktos grietinėlės.


Skanaus!

2010-05-21

Grietininiai ledai su šokolado gabaliukais ir riešutais

Be abejonės: ledai - tai Italija. Tačiau aš šiek tiek nusivyliau ledais Italijoje. Ir aplamai, Italijoje, kaip ir visame pasaulyje, komercija yra aukščiau visko. Net aukščiau tradicijų. Skaniausi mano valgyti ledai buvo Vienoje. Be to, jie kainavo tik 1€, o nusidriekusi eilutė rodė, kad čia neeilinė ledainė. Asortimentas - beribis. Pardavėja, paklausta kurie skaniausi jai, nurodė kažkokius su kriaušių uogiene. Jie buvo puikūs. Gailiuosi, kad apsiribojau viena porcija, manydama, kad atsivalgysiu jų Italijoje. Nors, ir Italijoje siaubiau gelaterijas.. :))) Ledai man asocijuojasi su vasara ir vaikyste, kai sukrapščiusi baltų centų bėgdavau pirkti porcijos ledo.
Kažkada sumaniau pasigaminti ledų namie. Buvo man gal kokie 12-13 metų, susiradau receptą dansukker.lt puslapyje ir sumarmalinau visai pakenčiamus ledus. Tiesa, nepavyko jų padaryti žaliosios arbatos skonio (kokius valgiau japonų restorane), jie buvo šiek tiek vandeningi (nes kamera primaurojus ledų buvo), tačiau aš visvien jais labai džiaugiausi. Beje šie ledai pagaminti pagal tą patį receptą, tik ranką jau "atmušiau". :)

4 porcijoms
Reikės:


2 kiaušinių
100 g. cukraus
300 ml. plakamosios grietinėlės
50 g. skaldytų riešutų (puikiai tinka migdolai)
50 g. šokolado gabalėlių


Gaminimo eiga:


Kiaušinių trynius gerai išplakame su cukrumi ir įmaišome šokoladą, bei riešutus.
Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų.
Grietinėlę išplakti iki tirštos konsistencijos.
Visas tris mases lengvai sumaišyti.
Supilti į dubenėlį, gerai uždengti ir pastatyti į šaldymo kamerą.
Stingdinti apie 5 valandas.
Prieš patiekiant ~0,5 val palaikyti išėmus iš šaldiklio.


Skanaus!


Affogato al Caffe

Ar jums būna kartais taip, kad kažkuo taip susižavite, kad negalite nustoti apie tai kalbėti, galvoti, klausytis. Man būna. Beje, manau kad tai labai geras bruožas. Ypatingai kai du žmonės susižavi vienu dalyku ir gali apie tai kalbėtis, kalbėtis, kalbėtis... Ta būsena gali pakylėti iki dangaus, tik ne visi žmonės tai supranta. Mane dažniausiai taip pakeri žmonės, tautos, maistas.
Šiandien mane pakerėjo kava. Žinoma, kiekvieną rytą mane pakeri kava, skrudinta duona ir dušas. Rytais aš galėčiau odes kurti vandeniui, skrudintuvei ir kavamedžiams. :) Tačiau dabar ne apie tai. Dabar, apie visų kavų karalienę, apie mano išsvajotą, išbandytą ir pakylėjusią iki dangaus, apie Affogato al Caffe. Trūksta žodžių šiam gėrimui nupasakoti. Paskęsti jos švelnioje, vėsioje ledų putoje, lyžtelti tirpstantį šokoladą, gurkštelti saldžios kavos, tai - ne nuodėmė, nes to nepadaryti neįmanoma. Bet kam visi šie svaičiojimai. Geriau kuo greičiau lysti į šaldiklį ir ieškoti ledų, šiai kavų karalienei.

1 puodeliui
Reikės:

1 kaušelio vanilinių ledų
1 mažo puodelio stiprios espresso kavos (be tirščių)
šokolado, saldainių, papuošimų (nebūtinai, bet su kava laaabai skanu pasmaližiauti)


Gaminimo eiga:

Pagaminame kavą.
Į indą iš kurio gersime kavą, dedame ledus.
Užpilame kava.


P.S. Visus ingredientus galime koreguoti pagal skonį.

Skanaus!

2010-05-12

Trapūs žagarėliai

Kiek jūs žinote būdų atsipalaiduoti? Kuris veiksmingiausias? Karšta, kvepianti vonia su žolelių arbatos puodeliu rankose? Puiki knyga su pyrago gabalėliu pašonėje? Sėdėjimas prie kompiuterio? Televizoriaus žiūrėjimas? Muzika? Šokis? Pasivaikščiojimas? Valgio gaminimas?
Keli iš išvardytų dalykų man suteikia palaimą, tačiau kartais (kai būna labai blogai) nesugebu jausti džiaugsmo darydama net tokius paprastus dalykus. Pavyzdžiui valgio gaminimas vienu atveju gali būti neapsakomas malonumas, o kitą sykį tai tampa tiesiog kančia. Ir taip visada... Tačiau kaip yra taip yra. Aš dažniausiai džiaugiuosi gyvenimu, bet jei jau man blogai tai nemoku apsimetinėti.
Valgymas, yra vienintelis šimtaprocentinis laimės pasiekimo būdas. Bet ir jis gali apsunkinti gyvenimą, kai nesinori priaugti papildomų kilogramų... Tačiau kartais verta užmiršti kiek kas turi kalorijų ir pasidžiaugti gyvenimu.:)
Jei jau jūs susiviliojote mano pasiūlymu, o atsidarius šaldytuvą išskrenda musė, tai siūlau pasigaminti patį greičiausią, patį lengviausią, mažiausiai produktų reikalaujantį ir labai skanų saldų patiekalą - žagarėlius. Garantuoju, šis receptas tikrai puikus. Kiek gaminau tiek džiaugiausi ir pirštus laižiausi. Receptas iš puslapio visireceptai.lt

pilnai lėkštei
Reikės:


6 tryniai
1 valg. š. cukraus
2 stiklinės miltų
½ arb. š. sodos
aliejaus virimui


Gaminimo eiga:


Trynius išsukame su cukrumi.
Sodą sumaišome su miltais.
Abi mases sumaišome ir gerai išminkome.
Iškočiojame ir išpjaustome žagarėlius.
Verdame aliejuje, arba apkepame keptuvėje aliejuje.


Skanaus!

2010-05-06

Airiška sodos duona

Kai toks oras lauke, norisi sėdėti namuose, gaminti, skaityti, valgyti, žiūrėti filmus, klausytis muzikos, kurti ateities planus, o gal net viską kartu... :)) Man jauku ir gera, sėdėti ir žiūrėti, kaip lašeliai, riedėdami langu susijungia ir greitai nubėga srauniu vingiu žemyn. O šeštadienį net griausmai ir žaibai nusimato. Niekad nepamiršiu kaip kažkada važiuojant naktį per Vokietiją stebėjau aplink siaučiančius žaibus, kiekvienas blykstelėjantis vingelis buvo kaip ant delno. Žaibas man asocijuojasi su siautulinga ir pavojinga gamtos išdaiga. Tačiau gal todėl, kad jis kažkada mums padovanojo pirmąją ugnį, o gal todėl, kad mūsų protėviai Perkūną garbino kaip vyriausią dievą, aš jaučiu jam silpnybę. (Bet žinoma tik kai saugioj vietoj esu:) Kai vasarą būnu UK labai pasiilgstu žaibo... Tuomet nuolat klausau vienos "Thundertale" dainos...

"Sometimes i wish a lightning
would take my life away –
i don't wanna lose in darkness one more day.

Sometimes i get this feeling –
chains will never fall.
I'm waiting for the answer, waiting for the call..."

O dabar apie šią duoną, kurią nusprendžiau pagaliau pasigaminti, nes vakar žiūrėjau puikų filmą, su dar puikesniu soundtrack'u "Once", kuriame veiksmas vyko Airijoje. Tiesą sakant, kepdama ją nelabai tikėjausi, kad ji mane taip sužavės, tačiau mes pamilome viena kitą po pirmo kąsnio. Tai tikrai viena puikiausių duonų, kurias teko kepti. Receptą radau knygelėje, kuri buvo pridėta prie duonkepės.
Sakau nuoširdžiai: REKOMENDUOJU!

2 lb (~900 g.) kepaliukui
Reikės:


220 ml. raugintų pasukų
2 kiaušiniai
2 valg. š. aliejaus
500 g. miltų
½ puodelio cukraus
1 valg. š. sodos
½ arb. š. druskos
1 puodelis razinų (man nesinorėjo)


Gaminimo eiga:


Visus ingridientus sudedame į duonkepę ir kepame rėžime "Speciality", arba kepimas su kepimo milteliais (be kildinimo). Pas mane kepa 2 val. 10 min.

Skanaus!

2010-05-02

Blyneliai be kiaušinių

Kai užsimanau kažką pasigaminti, apmąstau ar turiu visus ingredientus. Ir labai dažnai būna taip, kad tik įpusėjus ruošti, visgi pastebiu, kad kažko trūksta. Pavyzdžiui šiandien darant šaltibarščius paaiškėjo, kad stiklainiukas su numanytaisiais burokėliais yra konservuotas burokų ruošinys barščiams, kažkoks keistas ir nežinia iš kur atsiradęs. Gerai, kad bulves garuose galima nesibaiminant palikti ir nubėgti į parduotuvę per penkias minutes. Tačiau juk būna, kad galimybės nubėgti į parduotuvę nėra. Va tada ir gimsta visokie stebuklai. :)
Aš jums pateikiu vieną blynų receptą, kurį paimprovizavau iš absoliučiai menko šaldytuvo turinio. Šiems blynams puikiai tiks pienas, kuris jau 'ant ribos', o gal net ir peržengė tą 'ribą'... :D O blynai tikrai ne ką prastesni už kokius kitus. Storučiai ir minkštučiai.

Reikės:

200 g. miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
350 ml. pieno
žiupsnelis druskos


Gaminimo eiga:

Miltus, druską ir kepimo miltelius persijojame į dubenį.
Pilame pieną ir gerai išmaišome.
Keptuvę įkaitiname be riebalų.
Į keptuvės vidurį pilame 3 valgomus šaukštus tešlos (Nereikia tešlos prasklaidyti) ir apkepame iš abiejų pusių.


Skanaus!

Žaliai balta želė su ledais

Galbūt jau teko pastebėti, kad mano blogas žaliai baltas. Tai nėra atsitiktinumas. Tiesiog mano gyvenimas yra žaliai baltas, mano futbolo komanda yra žaliai balta ir net mano kambarys yra žaliai baltas. Aš pamišusi dėl visko kas žalia, o dar labiau, dėl visko kas žaliai balta... Taip jau yra, bet aš tuo džiaugiuosi. :) Taigi, kai sužinojau jog ,52 savaitėse‘ gaminami žali patiekalai nusprendžiau būtinai sudalyvauti. Šįkart pagaminau žalią želė su ledais, kurios idėją aptikau viename bloge. Tai puikus, greitas ir lengvas desertas, kuris patiks visiems „Žalgirio“ aistruoliams, ir nebūtinai... :D Kas ragavo – gyrė. Melo detektoriaus neturiu, tad gal iš mandagumo, tačiau man pačiai labai patiko. Tik žalia spalva ne itin intensyvi, gal pasirinkau netinkamą želė. Todėl jei gaminsite, patariu naudoti geriausią želė.

25x17 dydžio formai
Reikės:


3 pakelių (po 80 g.) žalios želė
750 ml. verdančio vandens
500 g. ledų


Gaminimo eiga:

Želė miltelius suberiame į indą ir užpilame verdančiu vandeniu.
Gerai išmaišome ir sudedame ledus.
Paliekame 10 minučių, arba kol ledai ištirps ir masė atvės.
Dedame į šaldytuvą.
Stingdinti ~12 val.

Skanaus!