2010-04-25

Kiauliena su bulvėmis ir ryžiais garuose

Garų puodas yra tikras išganymas virtuvėje. Jame maistas niekada neprisvyla, nepridega. Maistą tiesiog sumeti, palieki ir nereikia niekuo rūpintis. Žinoma, jei puodas ne elektrinis, jis automatiškai neišsijungs, tačiau mano teta kartą pamiršo savo garų puodą ir keliom valandom išėjo. Grįžusi ji rado bulves prilipusias, tačiau puodas nebuvo sugadintas, net šveisti jo nereikėjo. :) Ir negana viso šito gėrio, yra dar vienas milžiniškas pliusas - garuose paruoštas maistas išsaugo visas savo vertybes ir yra labai labai sveikas!
Tad kodėl garų puodai nėra tokie populiarūs kaip turėtų būti? Mano nuomone, dėl to, kad lietuviai mėgsta naudoti riebalus, gamindami mėsą, o garų puode ruošiamas maistas to nereikalauja. Vien dėl daržovių pirkti puodą neverta? Verta! Morkytės, bulvytės, kalafiorai, brokoliai, - jų skonis išvirus garuose toooks nuostabus! O ryžiai (kol kas kitų kruopų nebandžiau, bet manau, kad tas pats) nepalyginamai gardesni gaunasi...
Aš savąjį garų puodą nusipirkau "carboot'e" (sekmadieninis daiktų turgus UK) už 5£ (~20Lt). Ir tai buvo labai džiugus pirkinys, nes kaina palyginti su kokybe juokinga.
Tiesa, aš ir pati savąjį ištraukiu retai, bet prisižadėjau sau pasitaisyti, ir bent jau daržoves ruošti tik garuose! :)
Šįkart nusprendžiau pietus pasigaminti garuose, ir vos ‚ištempiau‘ iki maistas išvirė, nes po visus namus pasklido puikus, kviečiantis pietauti kvapas. : )

2 porcijoms
Reikės:


200 g. neriebios kiaulienos
2 skilt. česnako
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. kvapniųjų pipirų
1 arb. š. sojos padažo
½ arb. š. citrinos sulčių
½ arb. š. tarkuotos citrinos žievelės

2 bulvės
keli žiupsneliai džiovintų čiobrelių

½ stiklinės ryžių
½ stiklinės vandens

Gaminimo eiga:

Mėsą supjaustome mažais kubeliais ir sudedame į dubenį.
Sudedame smulkiai supjaustytą česnaką, druską, pipirus, sojos padažą, cirtinos sultis ir žieveles.
Paliekame pasimarinuoti per naktį, arba bent kelias valandas.
Į ryžiams skirtą indelį dedame ryžius ir įpilame vandenį.
Viršutinėje puodo lentynoje dedame išsimarinavusią mėsą.
Kitoje lentynoje, nuluptas ir išilgai į keturias dalis supjaustytas bulves.
Bulves apibarstome čiobreliais.
Verdame garuose apie 40 min.


Skanaus!


2 komentarai:

  1. Sveiki, puikus receptas, išbandžiau :) mėgstu virti garų puode, tik receptų garuose norėtųsi daugiau. Indrė

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šitas mėsos marinatas gaminant kiaulieną garuose man labiau tiko su sprandine nei su išpjova, kiek bandžiau. Tačiau išpjovai panaudojusi tą patį marinatą ir palaikius mėsą pernakt ji pasidarė labai skani tiesiog žalia, net neapdorota karščiu. Ką tik sudorojau kelis gabaliukus, fantastika. Mėsa buvo minkšta ir net peilio nereikėjo norint atsignybti gabaliuką valgant. Tik aš nė karto nedėjau citrinos žievelės, ir taip skanu buvo. :) Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti