2012-01-18

Bandelės su medumi

"Šiandien taip elegantiškai sninga..." Tokia ramybė ir gerumas užlieja širdį, kai pažiūri pro langą. Ant palangės dega žvakė. Jauku ir gera namuose. Sielą užvaldo pilnatvės kvapas, kurį skleidžia kepančios bandelės. Ko daugiau reikia, kad būtum laiminga. Norisi atsiriboti nuo visų ir likti savo mažame, tobulame pasaulyje, kurio neteršia pilkos mintys ir nuoskaudos. Tebūnie, bent šį vakarą, bent kelias valandas, akimirkas, sekundę...
Ech, o jeigu plačiau apie tas bandeles, tai jos tobulos... Maloniai apskrudusi plutelė ir saldus medaus pertepimas. Jau nepaisant to, kad aplamai bandelės yra vienas nuostabiausių išradimų saldumų pasaulyje. Na, bet daug kalbėti - neverta, juk nuo to sotūs nebūsite, o pavydas man nepatinka. Gaminau pagal receptą iš labohemecherie.blogspot.com

pagaminti apie 12 bandelių
Reikės:


Tešlai:
2 ¼ arb. š. sausų mielių
2 valg. š. cukraus
1 puodelis pašildyto pieno
4 valg. š. sviesto
3 kiaušinių tryniai
2 valg. š. medaus
½ arb. š. vanilės esencijos
3 ½ puodeliai miltų
1 arb. š. druskos

Įdaras:
½ puodelio medaus
2 valg. š. sviesto
kelių žiupsniu cinamono

Gaminimo eiga:

Tešla:
Mieles su cukrumi ištirpinti piene ir palaikyti kelias minutes.
Sudėti išplatus kiaušinio trynius, druską, vanilę, miltus, išlydytą sviestą ir medų.
Viską gerai išminkyti.
Palikti tešlą šiltai kilti apie valandą.


Įdaras:
Medų išlydyti ir sumaišyti su sviestu.

Kai tešla padvigubės ją dėti ant miltais pabarstyto stalo.
Iškočioti iš tešlos nestorą, apvalų paplotį.
Paplotį ištepti medaus-sviesto mase ir pabarstyti cinamonu.
Supjaustyti jį juostelėmis.
Juosteles padalinti dar per pusę, jei jos gaunasi labai ilgos.
Kepimo indą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais.
Suvynioti juosteles į ritinėlius ir dėti vertikaliai į kepimo indą.
Kepti 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 35 min.


Skanaus!

2011-10-09

Popovers

Ech, tie sekmadieniai... Kartais paimi ir pašventi juos visiškai tinginystei. Tokiai maloniai ir širdį atgaivinančiai tinginystei. Išsikepti kažką skanaus, susisupti į pledą, užsileisti mylimą serialą ir gerti kavą. Va čia tai pusryčių tobulumas! Va čia tai meilė sekmadieniui!
Šiandien pamaloninau save labai paprastomis ir skaniomis bandelėmis-duona. Popovers galima valgyti šiltas, šaltas, su saldžiu ar nesaldžiu įdaru, o galima ir vienas ar prie sriubos. Žodžiu, labai plataus panaudojimo kepinys. O jau kaip lengva išsikepti! Receptas iš allrecipes.com

5 popovers
Reikės:


kelių šliūksnių alyvuogių aliejaus arba gabalėlio sviesto
kelių žiupsnių miltų
2 kiaušinių
1 puodelio miltų
1 puodelio pieno
½ arb. š. druskos


Gaminimo eiga:

Įkaitiname orkaitę iki 230°C temp.
5 indelius ištepame plonu aliejaus sluoksniu ar patepame sviestu ir apibarstome miltais.
Lengvai išplakame kiaušinius.
Į kiaušinių plakinį suberiame miltus, druską ir supilame pieną.
Viską gerai išmaišome lengvais judesiais.
Pilame tešlą į indelius iki pusės.
Kepame 20 min. 230°C temperatūroje, tada sumažiname temperatūrą iki 175°C ir kepame dar 20 minučių.
Išėmę iš orkaitės atvėsiname ir išimame iš indelių.


Skanaus!

2011-10-08

Pasta su krevetėmis, žirneliais ir citrina

Paskutinis įrašas buvo pavasarį... Tas laikas taip greitai ir taip nuostabiai prabėgo. Buvo tobulas pavasaris ir dar tobulesnė vasara. Pakeliavau, pailsėjau. Dabar vėl mokykla ir šiokia tokia rutina. Tačiau pagaliau sugrįžo įkvėpimas pasisukinėti virtuvėje. Kai rudeniškas oras veja į namus, norisi sušilti kažką kepant, verdant. Ir taip miela, ir taip gera ir jauku pasidaro...

O šiandienos pietums sotus ir šildantis maistas. :)

5 žmonėms pavalgyti
Reikės:

350 g. spiralinių makaronų
1 citrinos sulčių
2 skiltelių smulkiai supjaustyto šesnako
druskos
300 g. krevečių savo sultyse
6 valg. š. aliejaus
skardinė žirnelių
keli žiupsneliai pipirų


Gaminimo eiga:

Makaronus išverdame sūdytame vandenyje ir nukošiame.
Į puodą supilame aliejų, sudedame makaronus, supilame citrinų sultis, sudedame krevetes (be skysčio, žirnelius (be skysčio) ir česnaką.
Pakaitiname apie dvi minutes nuolat maišant.
Patiekti pabarsčius maltais pipirais.


Skanaus!

2011-04-25

Sirupas kavai

Ar jau nusišypsojote pavasariui? Aš jam šypsausi ligi ausų jau kelinta diena. Kas gali būti geresnio už atgimstančią gamtą, už ilgėjančias dienas, už paukščių čiulbesį parke... Kai galiu atsisėsti balkone ir vėl rašyti blogą gerdama kavą su ką tik pasigamintu sirupu. Pažvelgusi į gatvę matau žmones važiuojančius motociklais. Jų plaukai plaikstosi šiltame vėjyje. Jie laimingi. Aš laiminga. O ar įmanoma liūdėti tokiomis dienomis? Iš lėto gurkšnoju kavutę ir mąstau, kad norėčiau taip gyventi amžinai. Amžinas gyvenimas, amžinam pavasary...
O tas sirupas kavoje yra puikus dalykas! Jį taip pat galima naudoti kaip užpilą ant ledų ar blynų. Lengva pagaminti, nereikia terliotis. Rekomenduoju visiems smaližiams;} receptą radau www.grouprecipes.com

P.S. Nepalaikykite manęs "Starbucks'o" snobe. Visada buvau ir liksiu mažų ir mielų kavinukių gerbėja. O į poną "Starbucks" užsuku nusipirkti pagirtinai geros kokybės gertuvių. :))

litrui sirupo
Reikės:


2½ puodeliai vandens
2 puodeliai balto cukraus
¾ puodelio rudojo cukraus
4 valg. š. vanilės ekstrakto (tik ne to kur mažuose buteliukuose - jo reiks mažiau)


Gaminimo eiga:

Cukrų puode sumaišome su vandeniu ir užkaičiame.
Maišome kol cukrus ištirps ir vanduo užvirs.
Verdame apie 10 min., kol vanduo pasidarys sirupo tirštumo.
Kai atvės supilame vanilės ekstraktą.


Skanaus!

2011-01-29

Vanilinė Caffe Latte

Sveiki, mano mieli skaitytojai! Pagaliau keliuosi iš žiemos miego... Kaip meškutė išlendu iš guolio, prasikrapštau apsiblaususias akis, nusižiovauju ir, žinoma, iškart lekiu valgyti! O pavalgiusi galiu pasimėgauti kitokia kava nei kasdien. Kasdien geriama kava yra puiki, bet kartais (būtent - tik kartais) norisi kažko kito.
Kreipiuosi į jus, gerbiami KOFEMANAI: kokią kavą geriate kasdien? Kokiu paros metu? Gal kokių tradicijų laikotės? Man viskas įdomu. Kava man yra tam tikra dienos pradžios ceremonijos dalis. Aš ryte slėginiu aparatu pasigaminu daug juodos kavos, supilu ją į savo nešiojamą puodelį, įsidedu cukraus, daug pieno su puta ir nešuosi į mokyklą. Nes nenoriu skubėti. Noriu mėgautis. Ir man visai nesvarbu, kad žmonės kalba apie tai, jog priklausomybė nuo kavos yra blogai. Galėčiau jos atsisakyti, pakeisti arbata. Tačiau nematau prasmės. Kam atimti iš savęs malonumus? Juk po vieno, savo mylimiausio "Ratatouille" puodelio šio gėrimo, aš pasijuntu laimingiausiu žmogumi pasaulyje... TEGYVUOJA KAVA! TEGYVUOJA PAGUNDOS!
Šis kavos gėrimas labai primena karštą šokoladą. Receptą radau knygoje "Cooking with jus four ingredients". Jis saldus ir greitai pagaminamas. Jei nemėgstate labai saldžiai patarčiau dėti mažiau vanilinio cukraus ir/ar šokolado.

1 asmeniui, kuris nori daug kavos gėrimo arba 2, kurie nori tik pagurkšnoti
Reikės:


350 ml. pieno
125 ml. stiprios juodos kavos
3 valg. š. vanilinio cukraus
50 g. juodo šokolado


Gaminimo eiga:


Pieną užvirinti puode.
Kai užvirs ⅓ pieno nupilti į kitą puodą.
Į tą ⅓ supilti kavą.
Didesniąją dalį pieno vėl užvirinti, supilti vanilinį cukrų ir nukėlus nuo ugnies sudėti šokoladą.
Išmaišyti iki tolygios masės, jei šokoladas netirpsta galima dar pakaitinti.
Supilti kavos ir pieno mišinį į šokoladinį mišinį ir gerai išmaišyti.


Skanaus!

2010-11-15

Kavos želė su plakta grietinėle

Ar jums būna taip, kad iš džiaugsmo norisi verkti? Šiltas oras, giedrą dangų raižantys lėktuvų dūmų stulpai, jaukus atokvėpis su gomurį pamaloninančiu desertu... Gyvenimas... GYVENIMAS!!! Vienuma, tylą persmelkiantis šuns atodūsis... Ar ilgai tai tęsis? Taip noriu gyventi ir džiaugtis kiekviena tokia akimirka. Išnaudoti visas galimybes, pasiimti iš pasaulio tiek daug ir išdalinti visą širdį kitiems. Padėkoti tiems, kurie visada mane supranta ir atlaidžiai nusišypsoti tiems, kurie taip niekad ir nesupras. Mylėkime tokias akimirka. Branginkime kiekvieną sekundę, kad būtų ką prisiminti, kai viskas neatrodys taip šviesu. Ačiū visiems, kas mane supranta.

O dabar apie tai, ką pasigaminau šiandienos popietei. Tai - lengvai pagaminamas, nebrangus ir labai skanus desertas, kuris gali atstoti kavos puodelį. Pasidarai iš vakaro, o grįžus namo tik įsidedi į stiklinę, užsipurški grietinėlės ir mėgaujiesi!
Receptas kiek mano patobulintas iš allrecipes.com

4 porcijoms
Reikės:


10 g. želatinos
3 valg. š. karšto vandens
3 valg. š. cukraus
500 ml. paruoštos karštos juodos kavos
50 ml. pieno
purškiamos grietinėlės (arba plaktos)
cinamono


Gaminimo eiga:

Želatiną užpilti karštu vandeniu ir išmaišyti.
Į želatiną supilti kavą, cukrų ir užkaisti ant ugnies nuolat maišant.
Kai užvirs išjungti ugnį ir supilti pieną.
Palikti atvėsti ir supilstyti į stiklines arba į vieną indą.
Atvėsusią želė padėti į šaldytuvą nakčiai, arba 6-8 valandom.
Jei užšaldėte viename inde, supjaustyti kubeliais ir sudėti į stiklines.
Patiekti ant viršaus užpurškus (arba uždėjus) grietinėlės ir pabarsčius cinamonu.


Skanaus!

2010-10-30

Mielinės bandelės su aguonų įdaru

Su nepaprastu jauduliu barbenu kompiuterio klavišus. "Aš sugrįžtu!" - sakinys, kurį dažnai tariu su džiugesio gaidele... Taip pat ir dabar. Kodėl tiek laiko nerodžiau gyvybės ženklų savo blog'e? Tiesiog jutau, kad entuziazmas rašyti išgaravo. Tačiau pamatyti komentarą "Kur dingai?" buvo kažkas nepaprasto. Šis komentaras įkvėpė vėl kurti, sugrąžino norą rašyti, gaminti, fotografuoti. Tikiuosi, kad tai netrumapalaikis pakylėjimas. :)

Sugrįžti noriu nešina didele lėkšte šiltų bandelių ir ąsočiu pieno rankose. Bandelės... Jų pilna kiekvienoje parduotuvėje, bet tik tos, kurias suminko, išlipdo artimo žmogaus rankos priverčia tave užsimerkti asikandus... Šiandien kepamų bandelių aromatas užpildė mano namus ir privertė širdį suspurdėti, nes gyvenimas - nuostabus, kai tavo ranka siekia šiltos bandelės su aguonomis...
Tešlos receptą pasiskolinau (ir pakoregavau) iš žurnalo "Virtuvės paslaptys", o įdarą dariau kaip ir aguonų vyniotinio.

pagaminti apie 16 bandelių
Reikės:


Tešlai:
75 g. sviesto
300 ml. šilto pieno
½ pakelio sausų mielių
1 l. miltų
75 g. cukraus
1 kiaušinio
2 valg. š. aguonų

Aguonų masei:
150 g. aguonų
60 g. sviesto
1 kiaušinio
⅓ stiklinės cukraus

Gaminimo eiga:

Tešla:
Į ištirpintą sviestą supilti pieną ir įmaišyti mieles.
Miltus sumaišyti su cukrumi, aguonomis ir supilti į mielių mišinį.
Užminkyti tešlą (jei labai limpa prie rankų, įberti papildomai miltų)
Tešlą uždengti ir palaikyti 40 min. šiltai, kol padvigubės.

Aguonų masė:
Aguonas užplikyti verdančiu vandeniu ir palikti bent pusvalandžiui (idealiausia būtų per naktį), kad išbrinktų.
Nukošti per sietelį ir tris kartus permalti mėsmale.
Kiaušinius trinti su cukrumi, kol masė pasidarys puri.
Sviestą ištirpinti prikaistuvyje, sudėti maltas aguonas, išmaišyti ir truputį pakaitinus nukelti nuo ugnies.
Kai masė atvės, sudėti ištrintą kiaušinį su cukrumi.

Padvigubėjusią tešlą padalijame į 12 - 16 dalių.
Kiekvieną iš jų iškočiojame, bet per daug nespaudžiant, ant jo dedame daugmaž pusę šaukšto aguonų masės.
Užlenkti bandelės kraštus ir suformuoti apvalainą bandelę.
Bandeles dėti į kepimo popieriumi ištiestą ir miltais pabarstytą skardą.
Palikti šiltai apie 30 minučių.
Kepti apie 10 - 15 min. 225° C įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus!